Selasa, 29 Jun 2010

Monolog Jiwa...

Bismillahi walhamdulillah..

Allahu Allah...
Lama saya tidak berpeluang menyentuh papan kekunci untuk berkongsi ilmu dan rasa dalam kembara hampir sebulan lepas. Bukan tidak sudi, tetapi atas kekangan teknikal (wifi) dan tugasan semester ini yang kian menghambat waktu, mengikat saya.

Sangat ingin berkongsi rasa menjadi tetamu Allah dan tetamu RasululLah di dua tanah haram baru-baru ini (2-14 Jun'10)...tapi, untuk menukilkan semuanya, tidak mungkin rasanya. Apapun, insyaAllah saya akan kongsikan dari masa ke masa.

Wah...inipun saya sebenarnya seperti berkira-kira mahu menaip bait-bait kata ini kerana masih terngiang-ngiang di gegendang telinga akan amanat berapi Dr. Masyitah yang meminta kami-guru pelatih semester 8, agar menghentikan segala aktiviti blogging, facebook dsb sepanjang semester ini. Masa yang ada perlu ditumpukan sepenuhnya terhadap Penyelidikan Tindakan -yang agak mencabar itu.., Internship selama sebulan yang akan bermula pada minggu hadapan, tugasan Kerja Kursus Berasaskan Ilmu bagi empat mata pelajaran semester ini, tugasan-tugasan tutorial, projek sukan untuk murid-murid pendidikan khas, serta Penilaian MQA yang masih belum selesai!

Lagi gerun apabila 'dibasuh' sebilas-bilasnya oleh Cik Meskinah. Ya, sangat-sangat termuhasabah! Mereka, para pensyarah, ibu bapa kami telah banyak berkorban untuk membantu kami bagi memastikan kami berjaya bergelar guru lepasan ijazah keluaran IPG yang pertama! Oleh itu, kami perlu membantu diri kami sendiri...sungguh-sungguh, supaya rahmatnya terlimpah pada generasi mendatang, insyaAllah. Waktu masih ada. Manfaatkan sebaiknya!

Yalah, masakan tidak kami diberi perhatian yang sangat rapi...'bakal anak sulung' kelahiran IPG, sudah pastilah semua pihak menaruh harapan yang sangat tinggi terhadap kami.

Apapun, saya sangat yakin dan percaya, dengan restu mak abah, nusrah/ bantuan Allah akan memudahkan kita melalui onak dan liku kehidupan terutama dalam final semester ini, dengan tenang dan mudah. InsyaAllah.

Alhamdulillah, walaupun tugasan sudah bertimpa-timpa, saya harap Allah akan terus mengekalkan hati dan jiwa saya dalam ketenangan untuk menghadapi cabaran ini sebaiknya.
Mudah-mudahan, insyaAllah. Apapun, saya mesti menyusun dan memanfaatkan waktu dan peluang yang ada, sebaiknya. Tingkatkan pengorbanan!

Saya tidak pandai, saya tidak kuat, tetapi saya mohon agar Allah menurunkan rahmat dan bantuanNYA atas saya, atas kita semua...dan saya perlu ingat! Ketenangan yang Allah berikan ini adalah kerana kita membantu agamaNYA.

"IntansurulLAHa yansurkum, wa yuthabbit aqdamakum!"
"jika kamu bantu agama Allah, Allah akan bantu kamu dan meneguhkan kedudukan kamu!"

YAKINLAH!

Oleh itu, walau sibuk bagaimana sekalipun dalam menyelesaikan tugasan akademik, jangan sekali-kali tinggalkan KEWAJIPAN BERDAKWAH!

Kerana sesungguhnya, di situlah letaknya KUNCI untuk Allah mudahkan pula urusan kehidupan kita fiddaraini.

Lazimi diri dengan tahajud, taubat, hajat dan istikharah. Moga Allah tunjuk pilihan yang benar dan tepat untuk kita dalam tiap urusan, insyaAllah.


.............."Ya Allah,
sesungguhnya aku ini hanyalah hambaMU yang lemah dan hina. Aku ini tidak punya apa-apa. Lantaran itu Ya Allah, dengan rahmat dan kasih sayangMU, aku pohonkan padaMU sedikit kekuatan daripada kekuatanMu yang banyak. Hamba pohonkan dariMU sedikit kelebihan daripada kelebihanMU yang banyak. Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa, sedangkan aku tidak berkuasa. Engkau Maha Mengetahui, sedangkan aku tidak tahu apa-apa! Bantulah aku dan para sahabatku Ya Allah...bantulah kami dalam urusan kehidupan dunia dan akhirat kami. Tetapkanlah hati-hati kami agar tetap teguh dalam perjuangan menegakkan agamaMU Ya Rahman...berilah kami hidayah dan taufiqMU Ya Rahiim..."

"AstaghfirulLAH...Wahai Tuhan kami, janganlah KAU pesongkan hati kami setelah KAU memberi hidayah dan petunjukMU kepada kami. Ya Allah Ya Tuhan kami,ampunilah segala dosa kami dan kedua ibu bapa kami dan kasihanilah mereka lebih daripada mereka mengasihani kami sejak kecil lagi. Wahai Tuhan Yang Maha Membolak-balikkan hati, tetapkanlah hati-hati kami atas agamaMU, dan ketaatan kepadaMU, serta berjuang di atas jalanMU!"

"Rabbana atina fiddunya hasanah, wafil akhirati hasanataw waqina azabannar..."

LAHAULA WALA QUWWATA ILLA BILLAHIL ALIYYIL ADZIM..
Tiada daya upaya kekuatan dan kekuasaan melainkan Allah yang Maha Tinggi dan Maha Agung!Yang Merindui Masjidil Haram dan Masjidin Nabawi,

Mukhlisah Mutmainnah,
IPG-K.I.K'10
Teratak Damai,
30 Jun /18 Rejab
12.42 a.m.

Tiada ulasan: