Isnin, 27 Julai 2009

MUDAHNYA MENCARI ISTERI YANG SOLEHAH“Susah betul nak cari isteri solehah,” luah seorang pemuda selepas Seminar Keluarga Bahagia anjuran sebuah badan kebajikan.

“Macam cari gagak putih,” tambahnya.

“Memang dah hukum dunia, yang berharga itu susah nak dapat,” katanya lagi.Tunggu respon sayalah tu. Saya cuma tersenyum.“Dah kahwin?” Akhirnya saya bertanya.

“Belum lagi….”

“Kenapa?” dia pula tersenyum.

“Belum dapat yng solehah?” saya terus mengusik.“Saya dah 28 tahun.Sepatutnya umur 25 dah kahwin … Dah terlajak le ni.”

“Oh gitu ..... biar terlajak usia, jangan tersalah pilih!” usik saya lagi.

“Nak cari yang betul-betul solehah bukan senang”.

“Kalau tak jumpa, macam mana?”

“Tulah yang saya pening ni. Syarat-syarat saya ni susah sangat ke?”

“Apa syaratnya?”

“Syarat-syarat wanita solehah … mesti solat, taat ibu bapa, berakhlak, tutup aurat, pandai mengaji, puasa sunat….”

“Macam tu tak susahlah… ramai yang ada syarat-syarat macam tu,” balas saya.UKUR TAKWA“Tu yang lahiriah. Yang paling penting bertakwa,” katanya lagi.

“Macam mana pula nak ukur takwa tu?”tanya saya.

“Tu yang pening.Takwa tu dlm hati. Ni soal hati. Tapi apa boleh buat, saya nak jugak isteri solehah, isteri yg bertakwa!”

“Nak tak kalau saya bagi tips mudah, dapat isteri solehah?” pelawa saya.ADA CARA LAIN
“Saya tak paham. Macam mana kita boleh nilai calon isteri tanpa menilai syarat-syaratnya. Itukan panduan daripada hadis?”

“Untuk dapat isteri solehah, jadikan diri kita dulu calon suami soleh …Cuba cari ciri-ciri suami soleh ….bina semua ciri tu dalam diri kita. Bina sahsiah, lahiriah seorang lelaki soleh kemudian muhasabah pula soal hati …. Ukur iman dan takwa kita”.

“Nak ukur iman & takwa kita …susah tu. Itu soal maknawi”

“Tapi,jauh lebih mudah dari nak ukur iman dan takwa orang lain.”LEBIH TEPAT“Semuanya terletak pada diri kita sendiri. Lebih cepat kita bina sifat-sifat lelaki soleh, tingkatkan iman dan takwa … lebih cerahlah peluang untuk dapat isteri solehah. Semuanya atas usaha kita sendiri. Sblm ni, kita bincang pasal menilai diri orang lain dulu.Tu yg kita silap. Bukankah Allah dah jamin, lelaki mukmin untuk wanita mukminat? Lelaki soleh jodohnya wanita solehah? Insya-Allah.”TERLALU IDEAL“Habis tu … saya kenalah berhenti cari wanita solehah sbb nak jadi lelaki soleh?”

“Tak gitu. Lebihkan nak jadi lelaki soleh sambil tu teruslah cari isteri solehah.”

“Ok gak tu!Serampang dua mata,”katanya.

“Satu lagi, berpada-padalah dengan piawai solehah awak tu. Jangan terlalu tinggi. Nanti tak tercapai. Cukuplah dgn tahap sederhana.”

“Maksudnya?”

“Jangan terlalu ideal menilai calon isteri sbb sifat-sifat solehah itu ‘on going process’(dibina secara berterusan) Mungkin sebelum kahwin tahapnya rendah sket, tapi dengan pimpinan suaminya nanti tahap solehahnya boleh diupgradekan lagi.”MUDAH BUKAN UNTUK DIPERMUDAHKAN
“Boleh lebih kurang lah ni ye?”

“Salah tu …. Panduan dan ajaran islam mudah. Tapi bukan alasan untuk dipermudahkan.”

“Apa kaitannya dengan yg kita bincang skang ni?”

“Gini, awak mesti lebih ketat dlm menilai diri sdr. Jgn amik mudah soal iman & takwa diri sdr. Letakkan piawai tinggi utk diri sdr. Bukankah lelaki akan jadi pemimpin r/tangga? Penilaian calon isteri sepatutnya rendah sket … nanti senanglah nak bentuk bila dah jadi isteri kita….”

“Oh saya faham”

“ Bagus tu. Sayangnya kebanyakan lelaki menilai sebalikya … untuk dirinya dinilai dengan piawai soleh yg rendah. Tetapi utk calon isterinya dinilai dgn solehah yg tinggi. Itu silap!”

“Alhamdulillah… saya harap jodoh saya akan tiba nanti.”

“Amin …tamatkanlah penantian solehah itu dengan mempercepatkan pembinaan soleh diri.”
http://nuqaba-ipgm-kba.blogspot.com/REFLEKSI :


1- Interesting! Nak cakap soal taqwa..?? Pergh..ALLAH je Yg Maha Tahu! But, sbg hamba, stil KEEP WORKING!!

2- Even artikel ni is for d'muslimeen, but actually muslimah can take it as our guide too. Nak cari yang soleh, mesti usaha 2be d'solehah 1st. =) Bukan mudah, tapi niat utama mesti coz of MardhatilLAH...bkn habuan dunia yang kita harap-harapkan.

3- Bear in mind, setiap apa yang telah, sedang, dan akan ALLAH taqdirkan utk kita, semua itu adalah YANG TERBAIK untuk kita.
Memanglah adakalanya kita nampak yang kita ni serba kekurangan, x mcm d'other person, but...sebab ALLAH AMAT2 TAHU n FAHAM bahawa itulah yang paling sesuai dengan tahap keupayaan kita (sbg hamba yg lemah)ni..dats y ALLAH gives us that fate! So, jaga2 dgn perkara ini, takut aqidah kita terpesong if ada rasa x puas hati dgn taqdirNYA ini.

Tindakan yang boleh dilakukan sekarang ialah, BERSYUKUR, BUAT YANG TERBAIK, & BERBAHAGIALAH...!! =)--> insyaALLAH, DIA akan sediakan taqdir yang lebih baik 4us...TOMORROW!!Allahua'lam...sekadar berkongsi secebis rasa.

Mukhlisah Mutmainnah,
SKPK Kuantan,
2nd Praktikum,
3.05pm

Tiada ulasan: